De ontruiming in de media

De ontruiming in de media

IndyMedia: “Persbericht Ontruimingsgolf 01-11-11″
IndyMedia: “(update) 2e Persbericht Ontruimingsgolf 01-11-11″
SP: “Burgemeester te snel met ontruiming Linnaeusstraat”
Dwars door de Buurt: “Rechter schuift verantwoordelijkheid leegstand af” (pagina 7)
Dwars door de Buurt: “Oost Brokkelt” (pagina 4)
AT5: “Panden ontruimd, krakers vastgeketend”
AT5: “Krakers met armen in olievat”
RTV N-H: “Tien kraakpanden ontruimd: elf aanhoudingen” (+ audiointerviews)

 

Parool dinsdag 1 november 2011

Passief krakersverzet in Oost

Emma Boelhouwer

AMSTERDAM – De politie heeft vanochtend weer een ontruimingsronde gedaan en stuitte daarbij op zogenoemd passief verzet. In een aantal panden hadden de krakers zich vastgeketend.

Om half acht ging de mobiele eenheid het eerste pand binnen, Linnaeusstraat 72, meldde de krakerswebsite Indymedia. Een half uur later was nummer 70 aan de beurt. Twee krakers hadden zichzelf daar vastgeketend aan een olievat.

Ook in twee andere panden was een aantal mensen vastgeketend, aldus de politie. “Met zogenoemde lock-ons. Dat betekent dat hun armen en handen uit het zicht waren, waardoor het voor de politie moeilijk was om ze los te krijgen.”

Om elf uur vanochtend was de politie daar nog steeds druk mee.

Welke andere panden zouden worden ontruimd, wilde de politie niet zeggen. “Dat moet een verrassing blijven.” Volgens Indymedia zouden ook de Vrolikstraat 268-296, het Koetshuis in de Swammerdamstraat en een pand in de Derde Oosterparkstraat op de lijst staan.

In dat laatste pand zat al een aantal jaar cultureel buurtcentrum ’t Blijvertje, opgezet door de krakers. De krakers hadden het pand gekraakt omdat woningcorporatie Ymere van plan was de zestig sociale huurwoningen, met volgens hen bijzondere negentiende-eeuwse gevels, te slopen en te vervangen door koopwoningen en huur in de vrije sector.

Volgens Indymedia was daar in de buurt veel verzet tegen. Ontruiming zou Ymere weer vrij baan geven, aldus de krakers.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>