Buurtbrief 3

Rechtzaak gewonnen!

Krakers Linnaeusstraat 70-72 winnen rechtzaak: een (kleine) overwinning tegen de uitverkoop van sociale huurwoningen!

Maar: straks een kraakverbod en niet veel later ook huurliberalisatie?

Laat uw mening horen!

Met acht mensen hebben we in augustus een aantal jaren lang leegstaande etages gekraakt. Aan de ene kant omdat wij zelf geen betaalbare woonruimte kunnen vinden, aan de andere kant om de uitverkoop van zulke woningen – en de druk op huurders die dat met zich meebrengt – aan de kaak te stellen.

We hebben de eigenaar meerdere malen aangeboden om de woningen te huren. De eigenaar wil ze liever leeg houden en proberen te verkopen, ondanks dat de markt voor deze woningen belabberd is.

De eigenaar heeft ons ondanks dit vooruitzicht zelfs geprobeerd te ontruimen, maar gelukkig stelde de rechter:


“[de kans bestaat dat] indien de ontruimingsvordering wordt toegewezen, de appartementen na deze ontruiming leeg zullen blijven staan. Gelet op de krapte op de huizenmarkt in Amsterdam wordt dit, indien hier geen rechtvaardiging voor is, onaanvaardbaar geacht.”

Ook deed de Huurdersvereniging Groot-Oost aangifte tegen de eigenaar, die naar hun mening papieren voor de splitsingsvergunning (de toestemming om te kunnen verkopen) heeft vervalst.

Omdat voor ons kraken nauw verbonden is met huren hebben we inmiddels ook met de huurders gepraat. De onverbiddelijke houding die de eigenaar naar ons heeft blijkt ook door een representatief deel van zijn huurders in de rest van de stad te worden ervaren. Om deze reden wordt hen in overleg met de Huurdersvereniging Groot-Oost een advocaat aangeboden.

Helaas wordt dit werk misschien te niet gedaan door het aanstaande kraakverbod. Als krakers vrezen wij een comeback van speculanten en huisjesmelkers. Dit zal dus ook voor huurders gevolgen hebben: meer leegstand en druk op huurders door het splitsen van panden, en straks misschien ook een huurliberalisatie, waarbij verhuurders mogen vragen wat ze willen voor een huurwoning.

Wij zullen bij de politiek protesteren tegen dit alleenrecht van de vastgoed sector. Wij zijn benieuwd naar uw mening en willen u graag uitnodigen om contact met ons op te nemen. Via de e-mail, of een briefje in de bus, maar u bent als buren natuurlijk ook gewoon welkom op de thee!

Hartelijke groeten van uw kraakburen!

http://linnaeus.squat.net
linnaeus@squat.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>