Buurtbrief 5

Geen ontruiming voor leegstand!
Amsterdam, 12 september 2011

Na een prachtige lente hebben we ons moedig door de natste zomer sinds 1906 geworsteld. Nu de herfst voor de deur staat en we ons in de gedachte kunnen wentelen dat de regen er gewoon weer bijhoort, zijn wij, de bewoners van Linaeusstraat 70-I,II,III en 72-II, onaangenaam verrast doordat 7 september jl. de politie ons een ontruimings-aankondiging overhandigde.

Ondanks de wet kraken en leegstand komt dit toch als een verrassing voor ons. Wij hoopten dat er een tendens bestond in Oost om ontruiming voor leegstand geen prioriteit te geven. Een bliksem bij heldere hemel dus.

De eigenaar van de panden Linnaeusstraat 70-I,II,III en 72-II heeft nog steeds geen plannen om de woningen structureel in gebruik te nemen. Hij heeft bovengenoemde woningen, meer dan 5 jaar leeg laten staan.

Dit gegeven, samen met de onrealistisch hoge koopprijs voor het ongerenoveerde Linnaeusstraat 72-I doet ons meer dan vermoeden dat de eigenaar wacht tot de woningprijzen in Amsterdam Oost zó hoog zijn dat hij er de hoofdprijs voor kan vragen.

Ook het inzetten van kraakwachten om de appartementen te bewaken vinden wij onaanvaardbaar. Je pand gebruiken als speculatieobject is schandalig in deze tijden van schrijnende krapte op de Amsterdamse woningmarkt, waar het zo goed als onmogelijk is een normaal huurcontract te krijgen. Een speculatieobject heeft de hoogste waarde als het op ieder moment leeg ter beschikking staat. Zodra een woning regulier verhuurd is, kan daarvan geen sprake zijn. In tegendeel: dan zitten er plots mensen met rechten in. Als kraakwacht heb je geen enkele kans op bescherming van huisvrede of andere woonrechten. Je kan vrijwel zonder aankondiging het huis worden uitgezet. Tevens is anti-kraak een grondige ondermijning van de huurwetgeving.

In november 2009 bepaalde de rechter nog dat ons belang op woonruimte groter was dan dat van de beschikbaarheid van een leegstaand pand voor de eigenaar. Nu, 7 september 2011, laat de gemeente samen met de politie weten dat ze ons binnen nu en acht weken willen ontruimen.

De afbraak van de sociale huur, de ontruiming van panden, maar ook de komst van het Amsterdam Manor Hotel en de aanbouw van de Oostpoort wijzen erop dat de prijzen in de Transvaalbuurt op alle vlakken zullen stijgen, van huurprijzen tot de prijs van een kop koffie.

Daar komt nog bij dat minster Piet Hein Donner op landelijk niveau probeert om alle huurprijzen duurder te maken waardoor de gemiddelde maximale huurprijs in Amsterdam stijgt met 25% en er 88.000 woningen na leegkomst kunnen worden geliberaliseerd. Zo zie je wel dat het water altijd naar de zee loopt.

In straten zoals de Linnaeusstraat zal de nieuwe ontwikkeling op de huurmarkt zich het meest laten voelen. Wanneer er geen limiet op de huurprijs meer is, zal dit er uiteindelijk toe leiden dat het in de toekomst winstgevender wordt te verhuren dan te verkopen. Alle mensen die nu nog huren binnen het huidige systeem zullen nooit meer in deze buurt kunnen wonen als zij moeten verhuizen. Het lijkt wel alsof de markt en de regering samen hebben besloten dat ook ú binnenkort niet rijk genoeg bent om in de Transvaalbuurt te wonen.

Met dit soort praktijken lijkt Amsterdam Oost in de toekomst zijn huidige sociale diversiteit te verliezen.

U kunt ons steunen door een brief te schrijven waarin u vindt dat wij moeten blijven. We hebben al enkele reacties van buren mogen ontvangen. Waarvoor dank. Wij scharen ons samen met anderen in een wijdere Oost-campagne.Wij vechten de ontruiming aan in een rechtzaak waarop u van harte bent uitgenodigd om deze bij te wonen op 29 september om 14u30 te Parnassusweg 220 of steun ons wanneer wij inspreken op de deelraad en kom met ons naar het stadsdeel. Of kom gewoon gezellig eens langs voor een kop koffie of thee.

http://twitter.com/#!/linnaeusstraat
http://linnaeus.squat.net/

2 thoughts on “Buurtbrief 5

 1. Beste bewoners van de Linnaeusstraat 70-72, is het de bedoeling dat steunbetuigingen jullie kant opkomen of is het strategisch handiger wanneer ik een brief naar het stadsdeel verstuur? Bij het laatste; hebben jullie dan een adres en naam van betreffende amtenaar voor mij?
  Vriendelijke groet, Jan Meijers.
  Ik parkeer bijna dagelijks mijn (brandweer)auto tegenover jullie.

 2. Bedankt voor de steunbetuiging! We ontvangen je brief graag.

  Je voorstel heeft ons het idee gegeven om een campagne op te zetten voor het stadsdeel. We zullen did so snel mogenlijk online zetten.

  Hou de site dus in de gaten en/of volg ons op twitter!

  Groeten & Bedankt,

  De bewoners van linnaeusstraat 70-72

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>