Linnaeus terug in de sociale huur!

Wij, de bewoners van Linnaeusstraat 70-I, 70-II, 70-III en 72-II hebben de laatste twee jaar actief gezocht naar een manier om deze huizen terug in de sociale huur te krijgen. Vandaag echter staan we voor de dreiging van ontruiming. Dit zou betekenen dat de eigenaar van de huizen kan doorgaan met speculeren op de markt, zonder hen van structureel gebruik te voorzien.

De eigenaar heeft deze huizen sinds 1988 in bezit en heeft sindsdien geen plannen om ze te verhuren. Er is op dit moment slechts één huurder in de gebouwen. De Linnaeus-woongroep heeft gedurende de twee jaar waarin zij actief zijn constant pogingen ondernomen en zich ingezet om een huurcontract of andere oplossing te verkrijgen. In 2009 heeft deze woongroep in een rechtzaak kunnen aantonen dat de eigenaar geen plannen met het gebouw heeft. De uitspraak van de zaak gaf hen het recht te blijven. De eigenaar vermijdt echter nog steeds elke vorm van dialoog.

De betreffende gebouwen liggen in de Transvaalbuurt, Amsterdam Oost. Een buurt waar op dit moment gentrificatie in ijltempo toeneemt. Ongenuanceerd noemt de gemeente de Transvaalbuurt enkele jaren terug een ‘probleem-buurt’. Dit was het perfecte excuus voor ondernemers om hun agenda nog verder door te duwen. Dit resulteert in enorme winsten voor ondernemers en speculanten. Mogelijkheden tot huisvesting of huur  voor verscheiden bevolkingsgroepen verdwijnen op deze manier steeds meer.

De ontruimingsdreiging van de huizen in de Linnaeusstraat is gebaseerd op de wet Kraken en Leegstand die sinds 1 oktober 2010 van kracht is. Onderhuids brengt deze nieuwe wet ook druk op de sociale huur met zich mee.

Met dit beleid zal huisvesting in Nederland (in het bijzonder Amsterdam) alleen toegankelijk zijn voor degenen met hoge inkomens. Daarom is het toegankelijk maken van leefruimten voor sociale huur hét middel om tegen het beleid in te gaan dat speculatie verkiest boven de menselijke basisbehoeften.

We hebben al vele steunbetuigingen van buren mogen ontvangen en vele gesprekken en bezoeken bevestigen ons dat we samen staan in de strijd voor eerlijke huisvesting en tegen beleid dat verdere privatisering stimuleer.

Dus voeren wij een brede campagne, voornamelijk in de buurt, maar ook de wijk, het Stadsdeel Oost en de media. Wij zullen de ontruiming ook aanvechten in een rechtzaak. Onze harde eis is om een huurcontract of andere oplossing te verkrijgen, voor een positief effect op de gemeenschap waar we in leven en onderdeel van zijn.

Heeft u vragen, ideëen of wilt u meer informatie, aarzel niet ons te benaderen: linnaeus@squat.net,
volg ons op TWITTER! http://twitter.com/linnaeusstraat
of… klop op onze deur!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>